Köpeklerde Egzama Neden Olur ?
Sayfalar
Köpeklerin derisinin üst tabakasında oluşan iltihaplı soruna egzama, tıptaki adıyla da epidermis denir. Egzamayı bir hastalık olarak nitelendirmek doğru olmaz. Egzama genellikle vücuttaki başka bir hastalık nedeniyle deride oluşan tepkime olarak adlandırılabilir. Birçok dış etken de egzamaya neden olabilir; kimyasallar, bazı bitkiler, toz, solunum yoluyla vücuda işleyen diğer maddeler, tahriş edici maddeler, yüksek sıcaklık ya da çok soğuk hava, kuru hava ya da rutubetli ortamlar, parazitler ya da böcek ısırması, yetersiz ve eksik beslenme, bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları gibi.
Egzamanın en belirgin ve gözle görülen özelliği kaşıntı. Dolayısıyla egzama sorunuyla karşı karşıya kalan köpeğinizin göstereceği en büyük belirti vücudunun bazı yerlerini yalamak, ısırmak, çiğnemek yani bir şekilde kaşımaya çalışmak olacaktır. Egzama genellikle mevsime bağlı değişebilmekte, özellikle sıcak, kuru ya da nemli zamanlarda arttığı görülmektedir. Eğer köpeğinizde özellikle hava değişimlerinde böyle belirtiler görüyorsanız veterinerinize danışmanız sorunun hızlıca çözülmesini sağlayacaktır.
Köpeklerde Egzama Nasıl Anlaşılır ?
Köpeklerde egzama olup olmadığını fark etmek çok zor değil. Kaşıntı, deride tahriş ve huzursuzluk belirtilerini köpeğinizde fark ediyorsanız onu zaman kaybetmeden veterinerinize götürmelisiniz. Veterinere gittiğinizde veterineriniz bunun egzama olup olmadığını bir muayene ile hemen anlayacaktır. Fakat egzamanın altında yatan nedeni bulmak çok da kolay olmayabilir. Bunun için beslenme alışkanlığında değişime gidilmesi, çeşitli alerji testlerinin uygulanması, köpeğin yaşam alanının derinlemesine temizlenmesi ve bazı durumlarda deri biyopsisi gibi yöntemler tercih ediliyor.
Köpeklerde Egzama Tedavisi Nasıl Olur ?
Egzama sebebi ne olursa olsun derinin en dış tabakasında oluşan, aşırı tahrişe neden olan iltihaplı bir sorun. Bu soruna sahip olan köpekler ve diğer hayvanlar için kaşınma, acı ve rahatsızlık hislerini bir arada yaşatıyor. Biz köpek sahiplerinin de bu durumda yapması gereken öncelikle onu rahatsız eden bu durumdan kurtarmak ve daha rahat hissetmesini sağlamak, üst derideki iltihaplı durumdan kurtarmak, bakteri, virüs, mantar gibi buna neden olabilecek sorunları yok etmek, bir de egzamaya neden olmuş olabilecek diğer sorunları ortadan kaldırmak olacaktır.
Veterinerin önereceği şekilde devam eden ilaç tedavisi ve terapi köpeklerin bu sorundan olabildiğince hızlı kurtulmasını sağlayacaktır.
Köpeklerde Egzama İçin Tedavi Yöntemleri
Köpeklerdeki egzama vakaları genellikle çok odaklı denilen tedavi yöntemleriyle iyileştirilir, yani tedavide birden fazla ilaç etkili olur. Tedavide ilk aşama egzamanın altında yatan nedeni bulmak ve mümkün olabildiğince çabuk bir şekilde bu nedeni tam anlamıyla yok etmek olacaktır. Bazı durumlarda bu neden köpeğin yaşadığı alandan kaynaklanan maytlar, pireler ve bitler olabilmekte ve köpeğin yaşam alanı temizlendiğinde neden de ortadan kalkmaktadır. Bazı durumlardaysa egzamanın altında yatan nedeni tespit etmek ve yok etmek bu kadar kolay değildir. Böyle vakalarda veterinerler köpeğinizin diyet programında değişikliğe gitmek ve yemeklerden kaynaklanan alerjenleri tespit etmek gibi yöntemleri izleyebilirler. Deterjan, kimyasallar, parfümler gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan alerjenler için de çeşitli testler yapılabilir. Eğer köpeklerde egzamanın altında yatan neden tam olarak iyileştirilemiyorsa böyle durumlarda veterineriniz köpeğinizdeki egzamanın iyileşmesi için ağız yoluyla alınan ya da deri üzerine sürülen ilaçlar verecektir.
Nedeni ne olursa egzamanın yatıştırmak ve köpeğinizin daha iyi hissetmesini sağlamak için yapılan bazı anahtar tedavi yolları da mevcut. Derideki iltihaplı ve tahriş olmuş dokuyu iyileştirmeye, deriyi rahatlatmaya yarayan şampuanlarla köpeğinizi yıkayabilirsiniz. Eğer ikincil bir bakteriyel enfeksiyon görülüyorsa veterineriniz ağızdan alınan ya da deriye sürülen antibiyotik etkili ilaçları da köpeğinizin reçetesine yazabilir. Eğer durum ciddiyse antihistaminler de kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.