Dispilazi” (Dysplasite) patolojideki kelime anlamıyla bedendeki anormal gelişme demektir. İnsan ve hayvanın yani her iki canlının da kalça yapısı, kalça eklemi tipindedir. Kalça eklemi, uyruk kemiğini kalça eklemine birleştirir. Bu klem kalça kemiğindeki hokka çukuru ile bu çukura oturan uyluk başından meydana gelir. Ancak bu iki kemiğin eklem yuvasına doğru ve orantılı olarak uymaması halinde kalça eklemi anormal şekilde büyür ve deforme olur. Ortaya çıkan bu duruma “Kalça Displazisi”, veya H.D (Hip Dysplasia) denir.
Nedenleri Nelerdir ?
H.D nin oluşumunda tek bir sebebin olmadığı önemle vurgulanmalıdır. Bir faktöre vaya birbiri ile ilgisi olan sayısız faktöre bağlı olabilir. Temel olarak,ilk akla gelen soru şu olabilir; Büyümekte olan bir köpek yavrusunun kalça ekleminin taşımak zorunda kaldığı anormal bir vücut ağırlığı varmıdır? eğer var diye cevap veriyorsak, H.D özellikleri olarak bünyesel değişikliklere bu nedenle de yol açmış olabilir. H.D ye karşı kesinlikle kalıtımsal bir meyil vardır. Aynı nedenle genlerin H.D de çok önemli bir role sahip oldukları bilmemize rağmen, çevresel faktörlerin de bütünleyici bir role sahip olduklarını da unutmamalıyız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir köpek yavrusunu H.D ye meyilli kılan en yaygın çevresel faktörlerden biri, aşırı beslenmedir.Çünkü yapılan araştırmalar, yüksek kalorili yiyeceklerin H.D olasılığını artırdığını göstermektedir.
Belirtiler
- Kas tutukluğu,özellikle sabahları.
- Topallık.özellikle aşırı egzersizden sonra.
- Sendeleyerek veya eğilerek yürüme.
- Doğrulmada güçlük ve uyluk kasların dejenere olması.
- Huy değişikliği (rahatsız edici ağrıya bağlı olarak)
Tanı
Veteriner hekimce H.D teşhisi, genellikle röntgen bazında koyulur. Bir yaşından küçük olan köpeklerde ,normal veya biraz anormal kalça arasında kesin bir ayırım yapmanın çoğu kez pek zor olduğu unutulmamalıdır. Nadiren fazlaca belirgin durumlarda üç veya dört aylıkken de teşhis koyulabilir. Ancak kalçalardaki bozukluk 18 aydan önce hassas bir şekilde ve kesin olarak teşhis edilemez. Başka bir deyişle, köpeğin kalçası bir yaşında normal görünebilir, ancak sonraki 18 aya kadar geçen sürede displazi olabilir.
Tedavi
Kesin ve net bir çare olmamasına karşın tıbbi ve cerrahi yöntemler gelişmiştir. Pek çok durumda köpek oldukça normal ve rahat bir yaşama dönebilir. Ancak şişman bir köpeğe bu amaçla yaptırdığımız zorunlu egzersizler,çoğu zaman sizi hayal kırıklığına uğratır. Çünkü fazlasıyla şişman hayvanlarda iş yaılacak iş kilo kaybını sağlamaktır ve bu çok önemlidir. Bu işlemi takiben veterinerinizce ilk aşamalarda ağrıkesici ilaç ve uyarıcı olmayan diğer ilaçlar tavsiye edilecektir. En yaygın ilaçlar ise bir veya değişik şekilde fenil butazon ve kortizondur. Eğer tıbbi tedavi yöntemleri artık köpeğinize tesir etmiyor ise cerrrahi tedvaviye geçilmesi gereklidir. Cerrahi tedaviler kas veya sinir değiştirme, ya da tüm kalçanın değiştirilmesi arasında değişiyor. En yaygın cerrahi yöntem, suni eklem kesme diye adlandırılır ve mafsalın kalça kemiğinden uzaklaştırılmasını kapsar. Çok iyi çalışır ve kalçadaki kemikten kemiğe teması yok ettiği için, H.D’ ye bağlı olarak ağrıyı tamamen keser.
Hassasiyet ve Uyarı
H.D yaygın olarak daha çok büyük köpek cinslerinde görülmektedir. Küçük, hafif veya çok iyi adeletli cinsler bu riski daha az taşırlar. Sonuçolarak köpek sahiplerine şunu hatırlatmalıyız; kalıtımı göz önüne alarak eğer köpeğinizde göz önüne alarak eğer köpeğinizde kalça displazi’si var ise onun kesinlikle çiftleşip çoğalmasına izin vermeyiniz.